Amerikanska bolag med högst utdelning 2016

S&P500 är ett amerikanskt aktieindex med de 500 största bolagen i USA som är noterade på någon av börserna NYSE eller Nasdaq. I en upplaga av The Wall Street Journal från min senaste USA-resa hittade jag en tabell med de största utdelarna ifjol.

Det är alltså utdelningen i kronor och ören som räknas, inte direktavkastningen som är utdelningen per aktie delat på priset per aktie uttryckt i procentform.

Bolagen i S&P500 med högst utdelning

Amerikanska bolagen med högst utdelning 2016

Det faktum att förstaplatsen förutom ett energibolag delas med två techbolag är intressant. Techbolagen brukar ju beskyllas för att vara övervärderade och utgöra grogrund för en techbubbla. När jag var i Silicon Valley och lyssnade till intressanta förvaltare och analytiker så var det snarare kassakor och starka balansräkningar med inte sällan nettokassor som karaktäriserade snacket kring tech.

Börsutvecklingen 2017 YTD för de bolagen i S&P500 med högst utdelning ifjol

Vilka bolag har stigit mest YTD i S&P500?
Uppenbarligen har fjolårets största utskiftare av kapital knappast gjord någon glad förutom Microsoft, Johnson & Johnson och JP Morgan. Men vilka aktier har stigit mest i indexet YTD fram till 18 november?

  • Align Technology +164 %
  • NRG Energy +141 %
  • Micron Technology +110 %
  • LAM Research +103%
  • Vertex Pharmaceuticals +100%
  • Nvidia +98 %
  • PayPal +96 %
  • Red Hat +81 %

Totalt sett är det alltså 5 bolag i S&P500 som har lyckats med bravuren att dubbla sitt börsvärde och tillika aktiekurs under året som inte ens är slut ännu.

/ Nicklas

lördag, november 18th, 2017 Okategoriserade

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.