Bästa aktieaffärerna görs i de sämsta tiderna

Köp när det är billigt och sälj när det är dyrt, enkelt va? Teorin är åtminstone enkel men i praktiken är det desto svårare för de allra flesta. De flesta av oss lever i det finansiella nuet men från tid till annan kan det vara nyttigt att zooma ut och se det stora finansiella perspektivet.

De bästa aktieaffärerna görs i de sämsta av tider. När allt ser verkligt mörkt ut, ja då är det förmodligen en alldeles ypperlig tajming att köpa aktier. Det vi idag menar när vi refererar till Finanskrisen är den nedgång som initierades 13 juli 2007 och intensifierades efter Lehman Brothers kollaps 15 september 2008, största konkursen i världshistorien för att vara mer precis. Den nedgången varade alltså i 473 dagar. Sen bar det iväg uppåt, och det med besked!

Fram till 5 januari 2017 har börserna lyckats tillryggalägga en uppgång sen finanskrisen på:

Börsens utveckling sedan finanskrisen

När det kommer till enskilda aktier så finns det ett överflöd av kursraketer sedan dess. Jag har avgränsat min filtrering till tiotaggare, alltså bolag som stigit 10x eller 1000% sedan 27 oktober, alltså dagen innan börsen vände.

Kontentan kan sägas vara att man ska försöka lägga magont och psykologi på hatthyllan när börsen är sur. Det viktigaste i min bok är att veta vilka aktier du vill äga och köpa mer, även när börsen påminner om en citron. Köp (mer) när det gör som ondast med andra ord.

Ju kortare tidshorisont du har desto viktigare blir tajmingen och priset på den/de aktier du köper, vid generella urblåsningar på börsen brukar effekten bli likt ett riktigt oväder efter ett högtryck på sommaren, friskt och fläktigt med vittring av morgonluft och nya spännande affärer!

Tags: , ,

söndag, januari 8th, 2017 Börsen, Listor

2 Comments to Bästa aktieaffärerna görs i de sämsta tiderna

 1. Hej Nicklas!

  Tack fö en fantastisk podd! Började lyssna på den i sommras och efter några avsnitt tog jag beslutet att välja till finansiell ekonomi som valbar kurs på universitetet (pluggar sista året till ingenjör annars) – känns superkul!

  Hittade din blogg nu precis – ska bli riktigt kul att läsa nu i framtiden! har precis kommit igång med sparandet – som trots att jag är student känns riktigt roligt!

  Avkastning på dig 🙂

 2. Mathias on januari 8th, 2017
 3. Hej Mathias,

  Tack själv, kul att du uppskattar den 🙂 Det är verkligen glädjande att vi kunnat inspirera så till den milda grad att du valde till den kursen, det tror jag du kommer tacka dig själv för framgent.

  Avkastning på dig! ?

 4. Investeraren on januari 9th, 2017

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.