Klassisk sektorrotation i techsektorn

Amerikanska techsektorn åkte rejält på pumpen förra veckan med breda nedgångar som följd. I min värld liknar det en klassisk sektorrotation, en tes som inte blir mindre aktuell med tanke på att det nya året börjar närma sig. Då många förmodligen tar hem lite vinster och köper “dogsen”, alltså de bolag som underpresterat och kanske därav uppbär hög direktavkastning i hopp om att 2018 blir det magiska året med en riktigt skön turnaround, även om så sällan blir fallet i bred bemärkelse.

När jag var i Silicon Valley med Placera Media tog jag med mig en reflektion, några av de skarpaste techanalytikerna tyckte inte alls att techsektorn var högt värderad, men hur kan det komma sig? Huruvida vi befinner oss i en techbubbla har skapat löpmeter under året, inte minst i takt med nya ATH:s på amerikanska börsen som till stor del består av tech. Men tronplatsen knips knappast, nä här på hemmaplan är det bostadsmarknadens “kollaps” som flitigt håller tidningspressarna sysselsatta.

Franklin Templeton delade med sig av lite trevliga insights som visade att techsektorn värderades till P/E 18 jämfört med en bit över 20x om vi tittar på 20-årssnittet. Sen kan man självklart fundera kring hur techsektorn såg ut för 20 år sedan, men ändå. Detta samtidigt som vinsten per aktie låg nästan +90% högre än historiken senaste 15 åren, det är för intressant för mig att bortse ifrån i alla fall. Key takeaway, techbolagen är stora och blir större, tjänar bra med pengar, har bra lönsamhet, starka balansräkningar (ofta inte ens en nettoskuld) och starka kassaflöden.

Hade vi bytt ut A:et i akronymen FANG till Apple istället för Amazon så kan jag säga att jag använder samtliga bolag varje dag. F som i Facebook, A som i Apple (nudå), N som i Netflix och G som i Google eller Alphabet som moderbolaget heter, jag både Googlar och använder Youtube dagligen.  För övrigt kan jag säga att jag fick en leverans från Amazon i Tyskland idag så använder även dem. Skickades en dag tidigare än beräknat och anlände en dag tidigare än beräknat, bra kundnöjdhet och en helt överlägsen plattform, ett inlägg på det kommer.

Nåväl, nu blev det en utsvävning som vanligt, suck. För dig som orkat läsa hit så vill jag bara säga att nedan bild är ett skolboksexempel på en sektorrotation. Siffrorna är tagna 30:e november och visar att techbolagen som varit raketer innevarande år och senaste 3 åren slaktades medan traditionell retail (Brick & Mortar) såg ordentliga uppställ. Det intressanta är att techbolagen har en strukturell tillväxt, vind i seglen och stigande vinster även om värderingen av vinsterna (P/E-talen) inte kan växa till himlen.  Detta medan Retail som numera snarare tituleras retaildöden vaknade upp ur en slumrande Törnrosa-sömn. Ta hem vinster innan slutet på året och kvitta mot förlorare samtidigt som man tar ett litet bett på rebound i retail? Det verkar faktiskt så, detta förekommer hela tiden. Glöm inte att man i USA ej har KF eller ISK så skattetekniska rotationer förekommer sen handlar nog lite också om en positionering mot förväntade vinnare på Trumps nya skatteförslag som vinner mark.

Vad tror du själv? Kommentera nedan!

/ Nicklas

 

tisdag, december 5th, 2017 Okategoriserade

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.