Böcker

Hur har jag hittat all min inspiration under åren för att bli en bättre investerare? Böcker, är det givna svaret.  Det finns både organisationer såsom Unga Aktiesparare och Aktiespararna för att hitta likasinnade och utbyta erfarenheter, rörlig media såsom YouTube, Twitter, poddar och mycket mer. Många av dessa kanaler fanns inte när det begav sig för mig, så idag är utbudet av information mycket större, tillika vikten av att filtrera och vara källkritisk.

Här kommer jag att tipsa löpande om bra böcker som jag tycker adderar ett värde till de som vill bli bättre investerare, håll utkik!

The little book that beats the market

Den här boken är en New York Times-bestseller som berättar hur man systematiskt kan överprestera börsen över tid. Viss inspiration är hämtad från Warren Buffetts lärofader Benjamin Graham och hans mästerverk The Intelligent Investor.

Författaren berättar om en “magisk formel” som simulerats på 17 års historisk börsdata. Andemeningen går ut på att rangordna bolag utifrån ett kombinerat poängsystem av två faktorer. Detta för att hitta bolag som är bättre än snittet till en prislapp som understiger snittet på börsen och således hela tiden hitta lönsamma bolag som av någon anledning handlas till en låg prislapp. De två faktorerna är avkastningen på investerat kapital och earnings yield.

Om en restaurangkedja betalar $400.000 för att öppna en restaurang som därefter tjänar $200.000 första året så har bolaget en ROIC på 50%, alltså en snabb återbetalningstid. En mycket hög siffra som dock används som exempel i boken. Hälften av den siffran får anses mäkta imponerande i verkliga livet. Earnings yield är det inverterade P/E-talet. Om ett bolag tjänar 20 kr per aktie och aktien kostar 150 kr så är P/E-talet 7,5 medan earnings yield är 13,3% (vinst per aktie/aktiekurs). En earnings yield över den 10-åriga statsräntan är att föredra, annars finns få argument att ta risk med sina pengar.

Summa summarum en bra och intressant bok men som utgår från att du slaviskt följer en modell som ett flertal av åren kanske inte ens fungerar, men över tid. Det gäller att du tror på modellen helt enkelt. Vill du inte följa denna strukturerade modellen men ha en snarlig investeringsfilosofi så kan du köpa bra och lönsamma bolag med någon form av vallgrav till en rimlig prislapp, kanske efter en korrektion på börsen.

Vägen till din första miljon

 

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.