Tillväxtportföljen

Tillväxtportföljen innehåller mindre men likväl snabbväxande bolag upp till 10 miljarder i marknadsvärde där karaktäristika påminner om Kassaflödesportföljen. Jag tummar inte på kvalitén och bolagen ska gå med vinst. Jag försöker helt sonika hitta “kortväxta” kvalitetsbolag som kan bli morgondagens storbolag.

Cloetta

Cloetta grundades år 1862 och är ett ledande konfektyrbolag i Norden, Nederländerna och Italien. Det var bröderna Bernard, Christoffer och Nutin Cloëtta som år 1862 startade bolaget Brødrene Cloëtta för tillverkning av choklad och konfektyr i Köpenhamn.

Det dröjde 15 år innan bröderna år 1872 etablerade sig i Sverige, närmare bestämt i Malmö. Detta lade grunden för fabriksmässig framställning av choklad i Sverige. Varumärken som Cloetta huserar är Läkerol, Kexchoklad, Ahlgrens bilar, AKO, Bridge, Center, Gott & Blandat, Juleskum, Malaco, Plopp, Polly Romerska bågar, Toy och Nutisal för att nämna några. Varumärket Läkerol grundades redan 1909 medan uttrycket ”Tag det rätta, tag Cloetta” myntades 1921.

Cloettas produkter säljs i fler än 50 länder och årlig omsättning uppgår till strax under 6 miljarder. De åtnjuter ledande lokala varumärken i 6 länder. Totalt har bolaget 2 800 anställda i 15 länder och produktion vid 12 fabriker i 6 länder.

Fördelen med konfektyr är att branschen är relativt okänslig för konjunktursvängningar. Sverige står för cirka 1/3 av omsättningen följt av Finland, Italien och Nederländerna.  Sockerkonfektyr är det största segmentet följt av choklad och pastiller.

Försäljningen av lösviktsgodis ökar i takt med inflationen varpå förvärvad tillväxt via företagsförvärv säkerligen står på agendan. I januari 2014 köptes Nutisal som är ett ledande svenskt företag inom torrostade nötter, ett bra sätt att addera tillväxt och bredda produktfloran. I slutet på 2016 köptes Candyking (Karamellkungen) för drygt en tredjedel av prislappen som gällde när de skulle in på börsen (IPO ställdes in) vilket gör Cloetta till en stor spelare i lösviktssegmentet.

Ökad försäljning, både organisk och förvärvad, kommer tillsammas med minskade kostnader att underlätta bolagets marginalexpansion till målet om EBIT-marginal på 14% vilket kommer lyfta lönsamheten. Därtill bör bolaget åtnjuta starkt kassaflöde  vilket möjliggör normaliserad skuldsättning i linje med målet om 2,5xEBTIDA samt utdelning till aktieägarna.

 

sdsd

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.