Amerikanska börsen högt värderad?

I USA hittar vi aktienördar närmare 11 000 aktier totalt sett. Ett skolboksexempel på när tid blir en bristvara, globalt sett har vi omkring 70 000 noterade aktier.

USA har två primära börser, Nasdaq och New York Stock Exchange med ungefär 2000 aktier vardera. En diskussion på Twitter idag gjorde gällande att börsen har stigit mycket och därmed borde falla. Ja, vän av ordning ska väl säga att inget stiger till himlen men måste verkligen en stigande börs vara farlig? Inte sällan hör jag också argument över hur mycket börsen stigit sedan 2009. I Sverige bottnade börsen oktober 2008 efter finanskrisen och börsens P/E-tal låg på 8 så bara för att ta sig upp till dagens nivå som är lite högre än det historiska snittet så skulle börsen upp +100%, alltså multipelexpansion. Lägg därtill att många bolag ökat vinsten de senaste 9 åren, ja då ska många bolag upp mer än så.

I Sverige hade vi nyligen en uppgång på börsen som höll i sig i 14 dagar, rekord hette det. Ja förvisso rekord men är det så bedrövligt? Börsen kan faktiskt stiga +0,03% varje dag i börsens ca 220 börsdagar för att på ett år avkasta strax under 7%. Den uppgång vi fick under dessa 14 dagar hade lika gärna kunnat skapas under en enda mycket stark börsdag. Likadant är det när man säger att börsen stigit i så många år, ja men kommer vi då ihåg att samtliga av börsens uppgångar senaste åren ibland fås under ett enskilt år? Förvisso ofta efter ett mycket dåligt år.

Hursomhelst, det här med amerikanska börsens värdering.. är den dyr eller inte? Just nu är det faktiskt fundamenta som styr börsen. Alltså rätt bränsle, 95-oktanig bensin i en bensinbil istället för diesel så att säga. På finanslingo kallar vi det för att topline och bottom line stiger, alltså både försäljning och vinst stiger.

På bilden ovan (klicka för att förstora) ser vi de 10 största bolagen i Nasdaq Composite. Indexet är värdeviktat vilket innebär att stora pjäser påverkar indexets utveckling mer än fjäderlätta och faktum är att dessa 10 bolag utgör ca 30% av hela indexet som i sin tur utgörs av hela 2305 st aktier, det om något är tänkvärt. För att kunna filosofera kring om just Nasdaq är dyrt eller inte pga. dessa gangsters som stigit en hel del tittar vi på grafen nedan.

När jag tittar på denna lista av bolag ser jag mycket framgångsrika bolag som även är sin egen lyckas smed i termer av att kunna skapa synnerligen attraktiv vinsttillväxt. Att börsen är högt värderat ska inte sammanblandas med att börsen stiger för att framgångsrika och lönsamma bolag blir större och tar större plats i ett värdeviktat index.

Det genomsnittliga P/E-talet för 2017 års förväntade vinst landar på 24. Det är högt i ett historiskt snitt, det säger jag ingenting om. Nästa år faller det ned till 22,6. Min fråga är helt sonika, är amerikanska börsen (Nasdaq) dyr eller ej? Det är inte en ledande fråga och jag har inte svaret men kände att det var värt att utveckla resonemanget lite för att kunna göra ett ännu bättre beslut med lite filosofiskt underlag.

Trevlig kväll,
Nicklas

lördag, oktober 14th, 2017 Aktier

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.