Inte ens förvaltare kan förutspå börsens riktning

I maj 2017 var globala fondförvaltare ordentligt underviktade amerikanska aktier, faktiskt var femte förvaltare. Det var den högsta nivån sedan januari 2008, alltså mitt i epicentrum av den värsta finansiella kris i modern tid. Skälet till varför förvaltare i stor utsträckning undvek amerikanska börsen, eller i alla fall underviktade USA, berodde på höga värderingar och geopolitisk oro.

Bilden ovan (klicka för att förstora) visar att börsen fortsatte att avancera norrut sedan 8 maj då tidningen gick i tryck. Nasdaq har stigit +10,8% sedan dess, vilket kan sägas vara en årsavkastning. Vän av ordning kan självklart tycka att det alltid finns en alternativkostnad och att slantarna kanske investerades bättre? Visst, så kan det vara men syftet med detta korta inlägg är bara för att belysa hur oerhört svårt det är att tajma marknaden. Därför är min tes snarare Time in Market än just Market Timing.

/ Nicklas

lördag, november 4th, 2017 Aktier, Börsen

2 Comments to Inte ens förvaltare kan förutspå börsens riktning

 1. Hej Nicklas.
  När tänkte du bli så transparent att du visar hela din portfölj? du redovisar ju ändå köp i pratapengar, så jag ser inte att det skulle kunna vara kursdrivande på nått sätt. Kanske till och med ta en utsvävarkvart i podden o prata om din portfölj och vad du köpt och när så folk förstår att du är långsiktigt.
  Tror många hade uppskattat öppenheten.
  MVH

 2. Martin on november 17th, 2017
 3. Hej Martin!
  Det är en jättebra fråga, men den är desto svårare att besvara. Jag vill absolut vara transparent med min portfölj men är bitvis orolig för att folk ska kopiera rakt av. Självklart gör inte alla det men faktum är att en alldeles för stor del människor gör det. Jag ser det inte minst på Avanza när det runt om i branschen såsom poddar/bloggar pratas om bolag. Sen är det faktiskt en legal fråga också via min arbetsgivare så det tråkiga svaret är, vi får se. Något som sätter käppar i hjulet är MAR-regelverket. Sen vill jag prata om bolag på ett sånt sätt att jag bidrar med nycklar för hur man själv ska hitta sina guldkorn. Men summa summarum så förhoppningsvis kommer jag redovisa portföljen i sinom tid. Vänligen / Nicklas

 4. Investeraren on december 5th, 2017

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.