Investera i Cloetta? Godis i portföljen!

Få har nog missat min förkärlek till konfektyr i allmänhet och Cloetta i synnerhet på börsen. De allra flesta av oss har en speciell relation till konfektyr och snacks likt betingning i det klassiska exemplet med Pavlovs hundar som är stående exempel inom psykologins domäner. Vi associerar två stimuli med varandra, vanligtvis godis och fredagsmys medan jag snarare tillhör kategorin godis och konjunkturocykliska intäkter.

Jag är ju av skolan buy and hold och har tiden på min sida som in absolut viktigaste edge mot marknaden i stort. Av den anledning lyser säljen med sin frånvaro i min portfölj. Det betyder dock inte att jag köper mer aktier i de bolag jag äger till vilken prislapp som helst. Ibland tenderar aktier att avancera framåt för snabbt varpå de inte sällan får retirera tillbaka för att kraftsamla på nytt. Då fyller jag istället på något annat i portföljen. Så här fortsätter det år ut och år in 🙂

Sedan september 2015 fram till april 2017 har antalet aktieägare på Avanza ökat 178% och bolaget är en intressant aktie att ha i portföljen som en del av en väldiversifierad samling aktier. Däremot ska vi vara på det klara att denna aktie troligtvis aldrig kommer tillhöra skaran raketer men ej heller de aktier som faller rakt ned i källaren, svensk mellanmjölk helt enkelt, eventuellt med lite proteintillsättning för snabbare finansiell muskeltillväxt.

Cloetta har levererat en avkastning på +24,7 % i år, +31,6 % på ett år och +70,4 % de senaste tre åren vilket blir +19,4 % per år i effektiv avkastning.

Anledningen till varför jag gillar Cloetta är att det är lite som konfektyrvärldens Best of Brands. Efter skilsmässan med Fazer för ett antal år sedan så är dagens Cloetta ett gästgiveri för starka varumärken som varit med oss under lång tid. Hälften av Cloettas varumärken fanns redan innan 1950 och deras äldsta varumärke Sperlari är äldre än sitt hemland Italien.

Starka varumärken, line extensions (nya smaker och varianter av befintliga varumärken), marginalexpansion, starka kassaflöden, utdelning och sist men inte minst förvärvsdriven tillväxt vars produktion man inkorporerar i befintlig kapacitet för att frigöra kassaflöden och stärka lönsamheten är faktorer jag gillar. Det blir helt enkelt ett volym- och kostnadscase vilket rätt rattat leder till stigande marginaler och ökad försäljning organiskt likväl som förvärvat, lönsam tillväxt helt sonika.

Rapporten för första kvartalet 2017 var sämre än vad marknaden räknade med och aktien föll som mest med -11 % intradag, alltså under rapportdagen 21 april. Lösvikten var en besvikelse men samtidigt påminde man om att påsken som är en högtid för lösviktsgodis inföll i Q2 jämfört med Q1 ifjol. Till saken hör att lösviktsgodiset fått sig en ordentlig uppfräschning i mina böcker när det kommer till exponering.

Nötpriserna i Italien var ett gissel i juletider 2015 och samma period 2016 kom en nedskrivning. Nu ser man över Italien och är inte oäven för en avyttring. Marknaden bidrar positivt till koncernens resultat men marginalen är tärande på helheten. Det gamla talessättet att man inte är starkare än sin svagaste länk gäller här. En avyttring skulle innebära att försäljningen på koncernnivå blir mer högkvalitativ då marginalen skulle stärkas. Vi får se vad som sker.

Som bekant är jag långsiktig i mina innehav och därför är det intressant att kika på hur fundamenta utvecklats under perioden 2011-2016:

  • Omsättning     +25,6 %
  • EBIT-marg      +390 bps
  • EBIT                 + 89 %
  • Kassaflöde       +80 %
  • Skuldsättning  -14 %

Den som sålde av sina aktier på intradagslägsta på rapporten gjorde dessvärre en dålig affär även om jag håller med om att värderingen på Cloetta har kommit upp ordentligt. Vilket ändå inte betyder att jag säljer av ett, i mina böcker, fint bolag. Från lägsta kurs på 31,40 kr vid rapport till dagens 35,80 en dryg vecka senare är innebär en uppgång på 14%, alltså en hel årsavkastning.  Sist men inte minst ska vi komma ihåg att Cloetta lyckades köpa Candyking för en spottstyver av vad marknaden var beredd att betala för bolaget när det skulle in på börsen, innan det hela floppade.  Nåväl den som lever får se.

Avkastning på er!
Investeraren

 

Tags:

söndag, april 30th, 2017 Aktier

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.