Investera i Walt Disney?

Walt Disney har spridit glädje i familjehemmen sedan 1920-talet och är i dag ett av världens starkaste varumärken enligt Forbes. Tittar man enbart på medieindustrin så är bolaget ohotad etta. Självklart finns det ett visst inslag av subjektivitet i liknande studier men det är ofrånkomligt att Disney framkallar minnen, tristess inför julklappsöppning på julafton eller tar fram barnet inom oss. De allra flesta av oss har en relation till bolaget, något som med allra största sannolikhet kommer föras vidare till kommande generationer.

Från Disneys tidiga dagar till nutid har de visat en oöverträfflig fingertoppskänsla för att skapa historier i världsklass för samtliga familjemedlemmar. Det sistnämnda är något jag märkt i vuxen ålder. Humorn i bolagets produktioner är ofta mångfacetterad. De allra yngsta skrattar åt de flesta skämten men kanske inte riktigt förstår den subtila vuxenhumorn som är inbakad i produktionerna likt en colarippel i en glass från Ben & Jerrys.

I helgen var det världspremiär för den otecknade versionen av Skönheten & Odjuret som släpptes 1991. Såsom så många gånger förr levererar Disney en upplevelse som tänder på alla cylindrar. Filmen drog in närmare 1,5 miljard kronor under öppningshelgen i USA och en bit över 3 miljarder kronor globalt. Budgeten för filmen uppgick till 1,4 miljarder kronor vilket innebär att det tog mindre än en helg för att finansiera hela produktionen.

Premiären är den bästa någonsin för en film under mars månad och historiens sjunde bästa premiärhelg. En liten detalj att tillägga är att Disney håller 6 av de 7 åtråvärda pallplatserna enligt podcasten Market Foolery (The Motley Fool).

Nedan graf från Statista visar Disneys intäkter från de olika affäsområdena där bl.a. ESPN utgör den största delen. Bolaget har haft problem med att kunderna kapar traditionella abonnemang till fördel för digitala on demand-alternativ såsom olika playtjänster. Nu kommer dock ESPN att lansera en egen digital plattform mot slutet av året och min åsikt är att det handlar om innehåll snarare än distribution, om än en bra distribution i allt större utsträckning börjar bli en hygienfaktorn för en bra användarupplevelse.

Tittar vi på vinsten de senaste åren så ser vi att trenden onekligen pekar uppåt och inte ens i de värsta av finanskriser så slutade intäkterna att strömma in. Vinsten steg i genomsnitt med 10% under perioden 2006-2016 vilket ändå får anses vara klart godkänt. Tittar vi på utdelningen så har den växt 65% de senaste 3 åren, alltså +18% per år i snitt och trots detta uppgår utdelningsandelen till låga 25%.

Som blivande far känner jag redan att det börjar klia i köpfingrarna, självklart vill jag att min dotter ska se de mästerverk jag själv växt upp med och uppskattat. Disney återfinns i min portfölj och förhoppningen är att bolaget under många år till ska fortsätta att skänka glädje runt om i familjerna världen över.

 

måndag, mars 20th, 2017 Okategoriserade

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.