OMXS30 närmar sig All Time High (ATH)

Nya rekordnivåer på världens börser duggar tätt och nyligen såg vi Stockholmsbörsens breda index OMXSPI bjuda på nytt rekord. 27 april var det två år sedan vi såg rekordnivån 1720 på OMXS30 och i skrivande stund är det 5,71% kvar tills vi återtar tronen och börjar avancera mot nya höjder.

Från botten den 27 oktober 2008 tog det 2373 dagar innan börsen toppade i april 2015. Under den perioden steg börsen +208,9%. Från toppen 2015 fick vi ju dock en nedgångsfas då börsen sjönk -27,86% under 427 dagar fram till 27 juni 2016, alltså dagen då Stockholmsbörsen reagerade på Brexit.

Det är svårt att inte läsa in att siffran 27 är ständigt återkommande, dagen då börsen vände i finanskrisen, toppade efter uppgången, bottnade efter brexit.. ja indicier men trots allt kul och intressant för oss som gillar siffror.

Hur ska man då tänka nu när börsen närmar sig rekordnivåer? Många ropar ju att börsen ska krascha, bara för att den gått starkt. Ja, jag skulle nog säga att börsen inte riktigt är så vidskeplig även om börsen ytterst utgörs av människor som självklart ser graferna. Nä, istället är det framtidsoptimism generellt och bolagens fundamenta specifikt som styr. Vi är mitt inne i en rapportsäsong som vittnar om att vinsterna inte lyser med sin frånvaro likt tidigare år utan faktiskt börjar visa upp momentum.

Faktum är att uppgången från 2009 utgörs till 77% av multipelexpansion, alltså stigande P/E-tal vilket alltså innebär att vi står beredda att värdera varje vinstkrona högre än förut. Det är inte konstigt då P/E-talet var ytterst nedtryckt under finanskrisen så jag skulle snarare kalla det en återhämtning till det normala. 18% utgörs av utdelningar under perioden och de sista 5% består av stigande vinster. Det visar onekligen att det finns utrymme för ökade vinster som sen kan leda till två scenarion: antingen lägre värdering på börsen eller stigande kursen.. eller en kombination.

 

Trevlig helg,

Nicklas

 

lördag, april 29th, 2017 Okategoriserade

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.