Ostbågs-på-ostbågseffekten

I helgen var jag på en flugfiskeweekend i Älvdalen med mina bröder och skulle försöka koppla av från börsen en stund. Det gick bra fram tills dess att Vänsterpartiet bestämde sig för att höja (föreslå) schablonintäkten på investeringssparkontot (ISK) och kapitalförsäkring.

Inför valet 2014 blev vi lovade av samtliga partier att ingen skulle röra beskattningen på schablonskattade konton. Men det dröjde inte längre än till 2016 innan man höjde beskattningen. Skillnaden mellan en traditionell depå och ett ISK/KF är att man på en depå betalar 30% skatt på vinsten när man säljer medan man på ISK/KF betalar 30% skatt på en schablonintäkt.

Förut beräknades denna schablonintäkt genom att ta statslåneräntan, sedan ändrade man till den genomsnittliga statslåneräntan i slutet på november och ifjol lade man till SLR +0,75%-enheter, samt ett golv på minst 1,25%. Nu föreslår Vänsterpartiet och Ulla Andersson att ytterligare höja detta 0,25%-enheter så statslåneräntan som förut låg till grund för beskattningen ökas nu med 1%-enhet.

I en intervju i Sveriges Radio menar V:s ekonomiske talesperson Ulla Andersson att höjningen enbart motsvarar 2 påsar ostbågar per år och att skatten riktas mot de 10% rikaste i Sverige samt män för att få en jämlikhetseffekt.

Detta är faktiskst bland det värsta jag någonsin läst och visar på hur otroligt undermålig ekonomisk kunskap partiet besitter. Många pratar om signalvärdet och det faktum att man grusar förutsättningarna för ett sorts sparande som blivit folkligt. Jag håller med och tycker det är beklämmande att man minskar visibiliteten, speciellt när ISK blivit en naturlig tronföljare att ha sitt pensionssparande på när avdragsrätten på IPS/Pensionsförsäkring försvunnit.

Vi ska komma ihåg att nära nog 2 miljoner svenskar har ISK och med faktum färskt i minnet att höjningen främst skulle påverka de rikaste 10% i Sverige så är det nog fler än mig som har svårt att få partiets matte att gå ihop.

Istället för att prata om ränta-på-räntaeffekt (verkar inte gå hem hos V i Rosenbad) så får jag helt enkelt prata deras språk i form av ostbågar… så snälla, stjäl inte svenska folkets ostbågar och samtidigt som ni säger att det är jordnötsringar.

 

torsdag, september 14th, 2017 Okategoriserade

2 Comments to Ostbågs-på-ostbågseffekten

 1. Det är tråkigt det där, politikerna har svårt för att hålla fingrarna i styr. Först får de alla att sälja av sina aktier och beskatta vinsten, för att sedan flytta in på ISK, då passar de på att höja skatten två gånger. Sänder ju intressanta signaler.

  Jag tycker ju att inflationen som staten skapar är beskattning nog på kapital, men jag kan hålla med om att vinster ska beskattas. Borde finnas ett konto där man bara skattar på den inflationsjusterade vinsten. Vilket ISK/KF i stort sett skulle ha varit om inte golvet och procenttillägget fanns.

  Men det är ju trots allt förståeligt att politikerna gör såhär, de vill ju inte att privatpersoner ska bygga upp en egen förmögenhet och bli oberoende av statens hjälp. De vill hellre att vi får ostbågar av dom än att vi skaffar egna på ett mycket mer effektivt sätt, vem vet då kanske vi köper chips istället?

 2. RMM on september 16th, 2017
 3. Hej!

  Tack för ett intressant inlägg!
  Har du möjlighet att redovisa hur du gjort uträkningarna ovan?
  Om jag använder t.ex. sparlabbets app, som ni ibland hänvisar till i podden #pratapengar, får jag det bara till ca 270.000 kronor istället för 324.000 kronor.

  Mycket tacksam för svar.

  Hälsningar
  Andreas

 4. Andrea on september 20th, 2017

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.