#PrataPengar gästas av Industrivärdens VD

Industrivärdens VD Helena Stjernholm gästar podden #PrataPengar i avsnitt 55. För de som inte känner till bolaget sedan tidigare så är det Sveriges näst största investmentbolag efter Wallenbergarnas sfär Investor. De bolag som återfinns under bolagets vingar är de bolag som ingår i bilden nedan (klicka för att förstora).

Hur är det att vara VD för ett investmentbolag, hur arbetar man inom riskkapitalbranschen där Helena tidigare är skolad, sätter Private Equity-bolag alltid bolag på börsen till dyra prislappar? Det och mycket mer i dagens podd.

Vän av ordning så vet ni att jag älskar att titta på en akties utveckling över tid när man räknar med återinvesterad utdelning, likaså i detta fall. Nedan ser vi hur 9 984 kr investerade första handelsdagen i januari 1996 har växt till 154 964 kr i januari 2017.  Det är en totalavkastning på 1,452% eller 13,91% i årstakt.

Kikar vi på utdelningen isolerat så uppgick den till 1,38 kr år 1996 och hade växt till 5 kr år 2016 vilket är en årlig utdelningstillväxt på 6,34% i snitt under dessa 21 år.

Industrivärdens totalavkastning 1996-2017 (klicka för att förstora)

Har du frågor till vår podcast? Maila till pratapengar(at)ungaaktiesparare.se

/ Investeraren

Tags: , ,

måndag, januari 16th, 2017 Aktier, Kuriosa, PrataPengar

2 Comments to #PrataPengar gästas av Industrivärdens VD

 1. Hej Niklas.
  Måste säga att det du gör för oss nybörjare är ett grymt jobb! Gunther fick mig att börja spara i aktier och du och Philip får mig att fortsätta.
  Har dock en liten fråga, det känns som du är lite hemlighetesfull med din portfölj i pratapengar. alla vet att du har Cloetta vi detta laget, men mer då? fliken portföljen här uppe är tom och det vet vi att portföljen inte är=) men när du får frågan vad du skall köpa på uppesittarkvällen så säger du oftast att du skall fylla på lite befintliga innehav=) skulle vara kul om du kan berätta lite om de innehav du sist investerade i och varför. även om vilket som sist åkte ut och varför och även lite om hur du viktar din portfölj, är alla nästan lika stora eller är vissa större än andra.
  Är det så att du inte vill dela med dig av det så är det helt okej, men sluta aldrig lära ut det du gör!

 2. Martin on januari 17th, 2017
 3. Hej Martin,

  Stort tack för den fina återkopplingen 🙂 Om än jag redan var frälst när det kommer till aktier så var Günther den som stod tidiga helger på UA Akademin 2007 och utbildade i aktier. Där dykte det upp en norrlänning som med sin flickvän tog flyget ned till Stockholm 😛

  Hehe härligt att jag avkunnat mitt innehav i Cloetta med den due diligence som pågår vid varje fredagsmys.

  Anledningen till varför jag varit sparsam med min portfölj är då jag vet att mitt agerande får spridning (likt många andra offentliga investerare/sparare) och det är därför av allra största vikt att jag förklarar varför jag äger de bolag jag gör, på vilken horisont, vilken vikt de har och varför de passar in i min portfölj. Jag vill helt enkelt försäkra mig om att mina lyssnare/tittare/läsare verkligen förstår mitt tankesätt så ingen gör onödiga och kostsamma misstag. Ex. vissa av innehaven kommer från tid till annan att vara dyra mätt i P/E-tal och det kanske inte är just det bolaget jag ökar i för stunden men en person som ser portföljen kanske inte tänker på tajmingen och dessutom bara har 6 månaders horisont, då blir det lite fel.

  Jag lovar att jag kommer redovisa samtliga investeringar jag gör och dessutom lovar jag att aldrig sluta att inspirera och motivera kring sparande och investeringar, kan inte tänka mig något annat som är lika roligt och givande som detta.

  Vänligen,
  Nicklas

 4. Investeraren on januari 18th, 2017

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.