Snapchat vs. Instagram Stories

Snapchats moderbolag Snap noterades på New York Stock Exchange (NYSE) i början på mars 2017 till kurs $17. Aktien handlades upp som mest 72,9% till kurs $27,90 dagen efter, närmare bestämt den 3 mars. Idag kostar en aktie i Snap $20,19 vilket med en dollarkurs på 9,03 värderar bolaget till 213,7 miljarder kronor. Det är 10,5% mer än svenska telekombolaget Ericsson som vid millenieskiftet själv utgjorde ca 48% av index med ett värde på 1800 miljarder kronor men.. tiderna förändras.

Facebook köpte Instagram för 1 miljard USD 2012. Tidningen Computerworld skrev i en artikel att de såg förvärvet som en stor förvärvsflopp. Men precis som den den tidigare centralbankschefen i USA ska ha sagt “It’s a new economy” på gott och ont.

Ganska precis 5 år senare går Snapchat till börsen via moderbolaget Snap. Värderingen? I skrivande stund värderas Snapchat 22,6x högre än vad Facebook betalade för Instagram, det förvärvet som bedömare kallade för en flopp. För att tinga samma värdering som Snapchat så skulle investeringen i Instagram behövt ge en ROI på +88% per år fram till 2017, för att gå från 1 MUSD till 23,6 MUSD.

Sist men inte minst kan sägas att Instagrams kopia av Snapchat som heter Instagram Stories nu har 200 miljoner dagligt aktiva användare efter bara 8 månader. Det är 24% fler än Snapchats dagligt aktiva användare som uppgår till 161 miljoner. Då Snap inte förväntas göra vinst under överskådlig framtid, inte innan 2020 enligt vad analytikerna tror, så kan måttet P/S (price/sales) ge oss vägledning. Det talar om hur högt börsen är beredd att värdera varje omsättningskrona i bolaget. Börsen är beredd att betala 22,8x för varje försäljningskrona i Snap, motsvarigheten för Facebook är 10,6x. Båda siffrorna baseras på estimat för 2017.

Facebook kom in på börsen 2012 och rasade därefter kraftigt. Ett problem var att majoriteten av användarna använde Facebook via mobiltelefonen men där visste de inte riktigt hur de skulle kunna kapitalisera på användarna. Det löste sig och aktien var inte sen på att reagera.

Aktien introducerades till priset $38 men föll snabbt -53,8% till $17,55. Därefter gick bolaget från klarhet till klarhet och aktien har sedan dess avancerat +694%. Försäljningen har ökat +644% från 2011, alltså året innan de gick in på börsen. Vinsten är som bekant den viktigaste faktorn långsiktigt, och den har inte lyst med sin frånvaro den heller. Från 2012 har vinsten stigit 191 000 % eller 191x. Det är en årlig genomsnittlig vinsttillväxt på 186%.

Vilken aktie ska man äga långsiktigt? Jag nöjer mig att konstatera att tiderna förändras.. snabbt!

 

 

 

lördag, april 15th, 2017 Okategoriserade

No comments yet.

Leave a comment

 

Nicklas Andersson

jag
 

Välkommen till min blogg om sparande och investeringar. Fokus är på den finansiella marknaden i allmänhet och aktier i synnerhet.

Jag är en passionerad investerare som älskar att inspirera och motivera människor till ett bättre sparande, för att på så sätt kunna uppnå drömmar, mål och visioner.

Jag arbetar på Avanza, har varit aktiv i Unga Aktiesparare och Aktiespararna under hela mitt vuxna liv samt driver podcasten #PrataPengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Bloggen startades 2009 men bytte domän 2016.