Tillgångar har gynnats mest sedan finanskrisen
15 september 2008, ett datum som de flesta personer i finansbranschen kommer ihåg med fasa. Dagen då en av världens äldsta och mest anrika investmentbanker (anno. 1850) kollapsade och skickade ut en finansiell chockvåg över världens finansmarknader.
Börserna kollapsade och det blev trångt vid nödutgången, historien därefter känner vi alla till. Bräcklig konjunktur och kvantitativa lättnader från centralbankerna vars balansräkningar tillåts svälla till oproportionerliga nivåer.
Hur har det gått sedan dess då? Börserna har stigit och vi har fått en multipelexpansion (stigande P/E-tal) vilket inte är så konstigt då nivån föll ned till mycket låga nivåer i ett historiskt perspektiv. Avkastningen från en investering kommer från stigande vinst, utdelning samt ökad värdering av bolagets vinst (stigande P/E-tal) men i det här fallet har inte vinsterna stigit så mycket sedan finanskrisen.
Vad har gynnats mest sedan finanskrisen, tillgångar eller den reala ekonomin? Svaret blir tydligt när man ser nedan bild. Vi har definitivt haft en tillgångsinflation (bostäder i Sverige/finansmarknad alltså kreditmarknad och aktiemarknad) medan den reala ekonomin fortfarande brottas med utebliven inflation. Bilden tillhör en artikel hos Business Insider som du kan läsa här.
No comments yet.